1. INFORMACIJE 2. ODVJETNIK 3. DOKUMENTACIJA 4. TUŽBA 5. ISPLATA

Povratak na početnu stranicu


Ako ste ugovorili kredit s valutnom klauzulom u CHF i/ili ste ugovorili kredit s promjenjivom kamatnom stopom koju banka određuje jednostrano svojom odlukom:

Tužite banku!

Zatražite sudskim putem da vam banka vrati ono što je nezakonito od vas stekla. Iznos koji vam banka mora vratiti ovisi o tome za što sve banku tužite te u kojem ste trenutku ugovorili kredit, kao i kolika je bila visina kreditnog posla. Također, nije bitno jeste li kredit otplatili ili vam ga je banka možda zbog nemogućnosti plaćanja otkazala, pa čak i ako je dug prodala agenciji za naplatu, imate pravo na povrat dijela iznosa.

Na ovim stranicama ćete kroz nekoliko jednostavnih koraka utvrditi što vam točno treba za tužbu te koji su zastarni rokovi koji se primjenjuju u vašem slučaju.

Kod konvertiranih kredita („konvertirani krediti“ su samo oni krediti koji su pretvoreni u eurske kredite temeljem tzv. „Zakona o konverziji“ - točnije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZID ZPK od 30.9.2015.) ne postoji konačno utvrđena sudska praksa, ali i za vas koji imate takav kredit postoje rokovi u kojima morate tužiti banku. Poslije će biti kasno. Za sada, većina sudskih predmeta koji se odnose na konvertirane CHF kredite na sudovima miruje u očekivanju konačnog mišljenja Vrhovnog suda RH.

Nipošto ne treba gubiti nadu, ovdje prenosimo izjavu predsjednika VSRH: „Ono što ja mogu reći, čini mi se da je to situacija u kojoj suci velikim dijelom ipak moraju promijeniti način razmišljanja pod utjecajem EU direktive i utvrditi koja je bila odgovornost banaka i što su one napravile. (…) Kao da suci i dalje nisu do kraja svjesni težine onoga što su banke napravile, a to je zapravo pitanje koje je dosta specifično. Morate znati procijeniti težinu onoga što su banke ugovarale.“

Dakle, nemojte pokleknuti pred pogrešnim tvrdnjama koje iznose banke i njima skloni mediji – banke su neosnovano stekle korist kroz ugovorne odredbe koje su proglašene ništetnima i moraju vam tu stečenu nepripadnu korist vratiti! Neće se zbog vaše tužbe urušiti bankarski sustav kako to oni tvrde, likvidnost banaka je od plasiranja CHF kredita, kroz sve krize koje su nam se događale zadnjih desetljeća, narasla za 1000%!

Ako do sada niste još uvijek tužili banku, provjerite kako možete ostvariti povrat vaših sredstava koje vam je banka neosnovano naplatila! Kliknite ovdje!

Copyright   ©   Udruga Franak 2023.