1. INFORMACIJE 2. ODVJETNIK 3. DOKUMENTACIJA 4. TUŽBA 5. ISPLATA

Povratak na prethodnu stranicu


Odabrali ste da imate kredit s promjenjivom kamatnom stopom koja se jednostrano utvrđivala odlukom banke (kredit nema valutnu klauzulu CHF).

Bez obzira na banku u kojoj je kredit ugovoren, imate pravo tužbe i na vas ne primjenjuju odredbe presude u kolektivnom postupku, niti se na vašu tužbu odnose zastarni rokovi koji proizlaze iz ove tužbe.

Potrebno je prikupiti osnovnu dokumentaciju o kreditu, ako neki od dokumenata nemate u svom vlasništvu potrebno ju je zatražiti od banke (banke moraju čuvati dokumentaciju o kreditima do 11 godina nakon njegove otplate). Potrebna dokumentacija je:

1. Ugovor o kreditu ( i svi aneksi)
2. Otplatni plan
3. Planovi otplate s promjenama kamatnih stopa
4. Promjene kamatnih stopa po kreditu
5. Promet po kreditu

Dokumentaciju koju nemate zatražite pisanim putem od banke. Ako nemate sve podatke o kreditu (npr. broj kreditne partije), banka će taj podatak pronaći po vašem OIB-u. Dokumentaciju može u vaše ime zatražiti i odabrani odvjetnik. Ako banka odbije dostaviti traženu dokumentaciju, sud će naložiti dostavu takve dokumentacije, morate podnijeti „stupnjevanu tužbu“.

Banku tužite na utvrđenje ništetnosti promjenjive kamatne stope a potom (može i u istom tužbenom zahtjevu) na utvrđenje iznosa pretplate koju ste platili zbog jednostrane promjene kamatne stope.Savjeti oko odabira odvjetnika dostupni su ovdje!

Savjeti oko prikupljanja dokumentacije koja vam nedostaje dostupni su ovdje!

Copyright   ©   Udruga Franak 2023.